RECENZE: Zapomeňte na Sonic Youth, Thurston Moore na sólovém albu nevazbí

Vydáno 15.06.2011 | autor: redakce

Ke čtvrtému sólovému albu kytaristy Thurstona Mooreho lze mít výhrady, ale jedno mu nelze upřít - nezařadil se mezi muzikanty, jejichž sólový počin zbytečně splývá s tvorbou domovské kapely.

RECENZE:  Zapomeňte na Sonic Youth, Thurston Moore na sólovém albu nevazbí RECENZE: Zapomeňte na Sonic Youth, Thurston Moore na sólovém albu nevazbí

 
sonicTHURSTON MOORE
DEMOLISHED THOUGHTS
Matador / Panther
9 trax


Dvaapadesátiletý Thurston Moore je sice známý hudební experimentátor a spoluzakladatel vazbící alternativní rockové čtveřice Sonic Youth, ale na jeho sólovce byste marně hledali výrazně zkreslenou kytaru nebo zpěvačku Kim Gordon. Demolished Thoughts s přizvanými hráčkami na housle a harfu Samarou Lubelski a Mary Lattimore zní velmi akusticky, i když to rozhodně klasické folk a country není. Už proto, že devět místy lehce psychedelických nahrávek produkoval Beck, který tu a tam i zpívá.

Album navazující na Moorovu sólovku Trees Outside the Academy z roku 2007 určitě nezanechá dojem díla nějakého zvukového vizionáře a zejména pro znalce ranných nahrávek Sonic Youth může být velkým překvapením. Už úvodní Benediction (původně se tak mělo jmenovat celé album) zaskočí "nezávisláky" čistou kytarou i citlivým místy ležérním zpěvem.

Ani v dalších skladbách to autor nepřehání s basou nebo percusi, a na nějakou elektriku raději zapomeňte. Až na výjimky jako skladba Circulation je všechno v klidném tempu, a ta určitá nevzrušivost v některých delších písní jako Orchard Street přerůstá až v mírnou nudu.

Rozhodně bych se však nebál, že trochu odpočinkové tempo a relativní tuctovost Moorovy sólovky znamená jeho dlouhodobější vyměklost. Album Demolished Thoughts beru jako odpočinkovou četbu před dalším dílem mnohadílného těžkého románu s názvem Sonic Youth.

text: Roman Jireš
4/7 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít